Sömn en trendfråga?

Glad påsk på er alla läsare! Här ligger jag i soffan iklädd min smutsiga onepiece och aningen för stora yllesockor och njuter av ledigheten, dag 2 av 3. Så skönt att bara ligga och slappa efter morgonmålet och ladda upp inför dagen som väntar! Hundpromenad, benträning på gymmet och partyparty hör till dagens program som bäddar för en helt PERFEKT dag med andra ord! Och till på det så skiner faktiskt solen för tillfället, LJUVLIGT!

Men nog om det gott folk! Det jag tänkte skriva om idag är huruvida sömn kan komma att vara en trendfråga??? Min tanke kring detta väcktes då jag läste journalisten Magnus Londens kolumn ”När trollmor har lagt de elva små trollen” i tidningen samarbete där han skriver ”att sova gott har utsetts till årets trend”. Londens underhållande sätt att skriva lockar lätt fram leendet på ens läppar men jag kan inte undgå att sucka och skratta åt bara ämnet i sig. Tänk att det mest naturliga och skönaste av alla människans verksamheter och dessutom viktigaste (bortsett från attäta och andas) kan få påverkas av trender. Londen skriver:

Det som hänt är att det ganska nyligen var häftigt, alltså trendigt, för den överpresterande avarten av Homo sapiens  […] att sova litet. Det där att snabbt avverka korta nätter och sedan jobba och umgås sexton timmar i dygnet.

Låter detta bekant för någon?

Själv anser jag att sova tillräckligt är liksom att äta sunt en förutsättning för ett hälsosamt leverne. Men vad innebär det då att sova tillräckligt kanske någon tänker nu?

Ifall en söker på nätet är den rekommenderade mängden sömn för en vuxen människa 6-8 timmar per natt men detta varierar från person till person och påverkas av yttre faktorer. Barn och tonåringar däremot behöver mycket mer sömn medans pensionärer behöver mindre. Hursomhelst så behöver vi sova för att hjärnan och kroppen ska få återhämta sig. I samband med sömn sänks kroppstemperaturen, pulsen, stresshormonerna och blodtrycket. Musklerna slappnar av, annan hormonproduktion sätts igång och immunsystemet aktiveras för att kroppen ska kunna läka sig själv under vilan.

Utöver ålder så påverkas ens sömnbehov av ifall en tränar mycket, är sjuk eller är stressad/stressar. Eftersom dessa faktorer kräver mer återhämtning av kroppen betyder det alltså även att en behöver mera sömn. Och detta, gott folk, är sådant som vi inte kan frångå! Kroppen och knoppen måste få sin vila, annars kommer de säga ifrån med ett irriterat humör, låg koncentration, uttröttade muskler och nedsatt förmåga till prestation. Och detta är bara början ifall en trots dessa ”symtom” försöker köra vidare. Tänk att i flera kilometer försöka köra 120 på motorvägen på första eller andra växeln därför att en inte orkar växla högre… om ens det högre växlarna fungerar… eller kanske en bara inte orkar bry sig…aj aj aj…

Men det behöver ej heller alltid betyda att sömnbrist är åsamkat av egen vilja, alltså att en inte gett sig tiden att sova ut. Många lider av problem med att somna och sova vilket kan grunda sig i olika orsaker liksom stress, oro, arbetstider (skiftesjobb) och småbarn som håller en vaken om nätterna. Sömnlöshet på grund av småbarn hör till föräldraskapet och är något som en som förälder får lov att acceptera. Ifall en upplever skiftesjobbet mycket påfrestande vad gäller sömn och dygnsrytm kan en försöka diskutera med sin arbetsgivare ifall en t ex kunde få mindre natt turer… Ett annat alternativ är att söka sig ett annat arbete med mer regelbundna arbetstider. Ifall stress och oro är det som håller en vaken bör en komma till insikt med vad det är som stressar och oroar en för att sedan skrida till åtgärder och göra sig av med dessa oros- och stressmoment. För tro mig, den perfekta sängen, dynan eller madrassen för flera 100 € kommer inte kunna hjälpa dig sova något bättre ifall något av ovanstående är orsaken till dina sömnlösa nätter.

Det låter så bra då sömn marknadsförs som en gratis hälsotrend. Men hur billigt är det egentligen? Londen skriver:

Eftersom det är en hälsotrend ska det köpas böcker, det ska gås på kurs, det ska mediteras, det ska köpas sömnmusik, det ska köpas te, det ska investeras i bättre säng – det finns alltid något som fås för pengar som gör att du kunde sova bättre.

Amen Londen!!! Detta är precis så som jag även upplever denna hysteri kring sömn och att sova! För mig låter det som om det här med att sova skulle bli en ytterligare stressfaktor ifall en redan lider av stress. Hur sova perfekt liksom? 

Kort och gott!!! Din sömn påverkas av livet du lever då du är vaken! Livet innebär då även allt som försiggår såväl fysiskt som psykiskt, alltså spelar även tankar och känslor en enorm roll! Ifall en av någon orsak mår dåligt måste en alltså själv gå till botten med vad orsaken är och vad kan en göra för att förinta detta illamående! Eller hur? Dessutom hjälper det ej heller att fundera allt för mycket kring sitt sovande och älta kring ifall en sover tillräckligt… Känn efter!!! Känner du dig utvilad??? Därtill så är det inte sömnen ensamt som är avgörande för att en ska känna sig pigg och kry och full av energi, utan kosthållning och träning är ytterst viktiga för en sådan sinnesstämning, vilket dessutom påverkar ens sömnkvalitet! Ifall en enbart försöker sova sig till energi så märker en ganska snart att effekten blir den motsatta, alltså mer trötthet och större sömnbehov. Eller vad tycker ni?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s