SeniorPower på Active Sport Club! 

Vändagen till ära ordnade Active Sport Club ett öppet hus tillägnat den äldre kund gruppen. Detta betyder alltså att det färgglada gymmet var fyllt av hurtiga seniorer, såväl i gymmet som i gymnastiksalen. Dagen inleddes med Seniorjumpa och avslutades med en kort föreläsning angående styrke- och konditionsträningens inverkan på den åldrande kroppen och hjärnan. Även kaffeservering med mingel och tilltugg stod på agendan och dagen kom att bli riktigt lyckad tycker jag! 

Så vad innebär det egentligen att bli äldre? Räcker det med att definiera åldrandet med siffror och lägga till +1 för vart år som går, eller innebär det något mer? Javisst säger jag! Det innebär så hiskeligt mycket mer!!!

Att bli äldre innebär att kroppen genomgår fysiologiska åldersförändringar vilka vid ett visst skede kommer ge upphov till känslan av att kroppen inte orkar som förr och upplevs således vara begränsande. Detta är något som för inte allt för många år sedan ansågs vara omöjligt att påverka men som tur så har forskningen idag kunnat bevisa annat! Dock bör minnas att åldrandet är en komplex process som påverkas av flera olika faktorer,  exempelvis det genetiska arvet, livsstil och miljö.

Idag vet vi däremot att såväl styrke- som konditionsträning har en positiv inverkan på människokroppen såväl fysiskt som psykiskt. Fysiskt innebär det att fysiska strukturer (muskler, samarbetet mellan nervsystemet och musklerna, senor och ligament, skelett, leder och brosk) mår mer än bra av fysisk belastning. Och eftersom kropp och själ verkligen hör ihop betyder det även att de stimulerar respektive begränsar varandra. En sund och aktiv livsstil påverkar alltså inte bara de kroppsliga strukturerna utan bromsar även senilitet samt fungerar förebyggande mot till exempel depression. En stark stomme är alltså en förutsättning för en god hälsa, även då det kommer till att hålla rätt tryck i blodkärlen eller diabetesen i schack!

Några av de aktiva seniorerna som besökte Active Sport Club på Seniordagen.

En vinner alltså massor på att sköta om sin egen kropp och hälsa och det är aldrig för sent att börja! Genom forskning har det klargjorts att även en ”till åren” person kan bli starkare genom styrketräning och på så vis påverka sitt åldrande. Det är faktisk så att en som äldre person snarare befinner sig i träningens guldålder eftersom det är i denna fas i livet som den fysiska träningen absolut har störst effekt på livskvaliteten och du kommer märka av effekterna påtagligt inom mycket kort tid. En vet att det inte bara är de fysiologiska förändringarna i sig som påverkar ens livskvalitet, utan snarare följderna av dessa. Minskad styrka leder till en försämrad funktion som i sin tur förändrar ens sociala roll. En blir ganska ensam ifall den bara stannar hemma på grund av att exempelvis knän och höfter smärtar fruktansvärt vid rörelse. ..

Mera träning åt folket! ❤

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s