Ditt livs viktigaste relation…

är relationen du har till dig själv! Ifall du inte är vän med du och ditt kommer det även vara svårt att bygga andra relationer. Det är viktigt att en lär känna sig själv och accepterar det som spegeln visar och att på ett sunt sätt våga göra förändringar ifall om att det är något en önskar ändra på…

Joakim Holmström picture

Sättet en ser på sig själv är ens s k självbild. Eller, det är i själva verket en sammanfattning, en helhetsbild, som beskriver dig och din personlighet på alla plan och ditt sätt att förhålla dig till omvärlden. Denna bild kan för många vara otydlig och mycket svår att greppa eftersom det inte är ett konkret fotografi med bildtext utan en inre bild du har av dig själv. En bild av vad just du är för typ och vad just du bär på för förmågor.

Beroende på område har du alltså olika förmågor. Det är här som självförtroendet kommer med in i bilden eftersom ditt självförtroende är uppfattningen du har om din egen förmåga inom olika områden och påverkar således dina prestationer vid olika tillfällen. En är bra på vissa saker och mindre bra på andra saker helt enkelt.

Hur en känner för sig själv, ens självkänsla, utgör i sin tur grunden för hur en tänker om sig själv. Självkänslan växer sig stark genom att en blir sedd och bekräftad och utvecklas genom uppfattningen att en duger som en är.

Hur var och en ser på sig själv är beroende av alla de positiva och negativa reaktioner en fått mottaga av andra under livets framfart. Våra självbilder kan alltså liknas vid porträtt som målas genom hela livet, alltså är sanningen den att ingen av oss föds med en negativ självbild. Dock har de tolkningar vi gör under våra yngre år, då vi är som mest mottagliga under vår uppväxt, en stor inverkan på hur vår självbild skissats upp…

Typiskt för människan är att vi gärna koncentrerar oss på de sidor hos oss själva som vi upplever vara negativa. Och inte nog med det, vi har dessutom en förmåga att jämföra våra sämre sidor med andras bättre (positiva) sidor vilket i ärlighetens namn är ett ytterst orättvist sätt att bedöma sig själv på! Vi glömmer totalt bort vår egen värdighet, det att JAG ÄR JAG och DU ÄR DU och VI KAN INTE JÄMFÖRAS!

Var och en är sitt eget livs viktigaste projekt och utmaning, och istället för att sträva efter att bli som någon annan bör vi istället lära känna oss själva! VÅGA LÄRA KÄNNA OSS SJÄLVA! Visst, låt dig inspireras av andra men låt dig inte jämföra dig själv med andra! Våga KÄNNA EFTER, för det är dina känslor som är prioritet ett, inte någon annans! Vad vill jag? Vad tycker jag om? Vad känner jag för det här? Varför vill jag göra det här?…

Acceptera dig själv! Var rättvis mot dig själv! Älska dig själv!

Amen ❤

 

 

Annonser

One thought on “Ditt livs viktigaste relation…

  1. Tack Janet, jag hoppas innerligt att personer i din omgivning skall förstå ditt budskap och förstå hur viktigt det är att bygga upp sitt självförtroende, det är där det börjar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s