Viktnedgång vs. hälsa

Jag finner det ytterst frustrerande att läsa om alla så kallade smarta snabba Quick fix-tips angående viktminskning…Eller snarare bantning för att vara korrekt! Det är i dessa januari tider då vi bytt år och en tycker sig skymta våren någonstans där vid horisonten som detta ämne är som hetast, såväl i dam- och ungdomstidningar som på allehanda sociala medier. För efter våren kommer sommaren och då ska en ju nämnas visa sig i baddräkt på simstranden… Därför bör en gå ner i vikt…  Suck och stön tänker jag!

Varför ämnet ger mig gråa hår beror inte enbart på fixeringen kring den där siffran på vågen eller centimetrarna kring midjan, utan vem det är som hysteriskt stressar med allt detta inför sommaren. .. För viktminskning i sig är inte något negativt såtillvida att det är en åtgärd för att främja ens hälsa!!! Alltså, såtillvida att det över huvud taget finns några kilon att ta bort och med det är befogat

Tolka mig inte fel nu! Med detta skrivet menar jag absolut inte att det är idioti att lägga ”form-mål” inför sommaren eftersom målsättningar är till för att sporra och peppa en för att såväl uppnå som upprätthålla resultat! Det jag snarare vill förmedla med detta inlägg är vikten av hälsa, alltså att upplevelsen av att må bra ska väga mer än siffran på vågen!

Viktminskning i sig är i själva verket ingen större konst. Det handlar helt enkelt om att äta färre kalorier än en gör av med/förbrukar. För att ”lyckas med detta” kan du exempelvis köra en pulverdiet, äta ensidigt, alternativt sluta äta helt och hållet… Eller varför inte grovhångla med någon magsjuk så du garanterat får en ordentlig tömning och med det även snabba resultat på vågen (skämt åsido). Okej, du kommer gå ner i vikt med dessa knep… MEN, kommer du må bra? Och kommer resultatet vara bestående?

Ett andra alternativ är att minska i vikt genom att göra sundare val i vardagen! I detta fall handlar det även om att inta färre kalorier än du förbrukar men genom att äta näringsrik mat i form av rena råvaror och till på det vara mer fysiskt aktiv! Till på detta finns sen ännu ett tredje alternativ som innebär att alternativ två skulle bli ihållande, alltså gäller det att hitta rutiner som en känner att en trivs med och kan upprätthålla utan desto större ansträngning. Det som skiljer alternativ 2 och 3 åt är dock ens tänkesätt och målsättningar! I alternativ 2 ligger fokus på vikten och utseendet och en genomgår dessa livsstils förändringar för att uppnå sina mål till sommaren för att sedan kunna återgå till sina gamla vanor (=en tillfällig lösning, med andra ord). I alternativ 3 fokuserar en på sitt välmående och vill därför göra en bestående livsstils förändring och med det även uppnå bestående mål. Vilket av dessa låter mer lockande i dina öron?

En kan tycka att det första alternativet skulle vara det enklaste, i alla fall enligt vad det marknadsförs att vara. Men hur kommer det sig då att det inte kan bistå med några ihållande resultat? Kanske för att det inte är meningen att människan ska undvika att äta eftersom kroppen inte fungerar utan energi, ELLER rättare sagt, utan kalorier! Genast då kroppen registrerat att den svälter slår den på allehanda åtgärder för överlevnad, liksom sötsug, hunger och reducerad ämnesomsättning vilket bl a bidrar till en enorm trötthetskänsla… Låter inget vidare lätt att tackla i mina öron!

MEN fortfarande är det av betydelse vad vi väljer att ge vår kropp för att denna ska kunna fungera optimalt! Visst finner vi enorma skillnader mellan mat och MAT, men ifall en i huvudsak väljer att fokusera på mättande mat och med det bygga en kropp som kostar energi så kommer en ostdränkt pizza här eller en chokladstång där inte att vara jordens undergång. ..

Skulle kunna fortsätta skriva angående detta i all evighet men väljer att spara på text till kommande inlägg! I detta nu vill jag att du som läser för en stund fokuserar på hur du mår och hur du känner dig i kroppen! ? Mår kroppen bra, är du pigg, känner du dig stark och fräsch? Eller, känner du dig som en trasa, trött, uppsvullen. ..? Försök lägga ord på dina känslor och fundera, varför känns din kropp just såhär?

Annonser

2 thoughts on “Viktnedgång vs. hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s